MISCEL·LÀNIA #4- FORMAT PAPER vs FORMAT DIGITAL

by - 20:33:00



Hola joves lectors!
  A l'entrada d'avui respondré a la típica pregunta que tots fem a una persona lectora: què prefereixes llegir en paper o en format digital? Jo us presentaré els avantatges i desavantatges d'ambdós tipologies de lectura i us faré una breu explicació de quina és la meva predilecte.
  El primer format que trobem és el paper. Les biblioteques i llibreries d'arreu del món estan repletes d'exemplars de llibres en paper. El primer llibre conegut de la història va ser escrit sobre papir egipci i data, d'aproximadament, l'any 4000 aC. Segurament és aquesta longevitat  i el gran avenç que va suposar, el causant de que actualment el paper segueixi sent el format preferit dels lectors i lectores.
  L'olor i el tacte de les pàgines són els principals arguments a favor d'aquest format. Així mateix, la necessitat d'alguns de desconnectar d'aparells com mòbils i ordinadors.
  Per altra banda, podem decantar-mos pel format digital per la mida i el pes dels exemplars. No heu intentat endur-vos per vacances un llibre de nou-centes pàgines a la maleta? Ho confirmo, és impossible. I és una llàstima que a la millor època de l'any per a llegir i relaxar-nos haguem de descartar algunes lectures pel seu nombre de pàgines.
  El format digital és una bona alternativa al paper i soluciona el problema del pes. En un e-book pots emmagatzemar una gran quantitat de llibres de diferent mida. El de nou-centes pàgines que abans hem decidit no endur-nos de vacances ara el podem portar, juntament amb d'altres, ocupant un espai molt reduït.
  Un altre avantatge d'aquest format són els magnífics diccionaris que alguns d'ells inclouen. He de confessar que quan els vaig descobrir em van deixar bocabadada. Qualsevol paraula de la qual vulguis saber el significat, únicament clicant al damunt el pots conèixer. Però el que jo considero millor dels llibres electrònics és el seu preu. Poden arribar a costar menys de la meitat que els de format paper, i fins i tot, alguns clàssics es poden aconseguir de manera gratuïta.
  La veritat és que tot i que cada cop s'utilitza més el format digital, estic enamorada dels llibres de paper. M'encanta comprar-ne i tenir a casa una gran col·lecció a l'estanteria. Acariciar els seus lloms, fullejar les pàgines i gaudir de les portades. Per això espero que mai desapareguin perquè considero que l'enquadernació i el disseny, igual que la literatura, són un art.

Què n'opineu vosaltres? Quin és el format que més utilitzeu?



Laura

You May Also Like

0 COMENTARIS